8/10/24

Móra la Nova celebrarà la Festa del Tren amb més trens històrics en funcionament d’Espanya

El 19 I 20 d'octubre Móra la Nova celebrarà de nou la Festa del Tren al Museu del Ferrocarril. El programa torna a estar centrat en les activitats adreçades a tots els públics i, molt en especial, al públic familiar. Els participants podran gaudir de recorreguts dins del recinte del Museu a bord de diverses composicions de trens històrics en el marc del certamen ferroviari amb més trens històrics en funcionament d'Espanya. Una fita que s'ha aconseguit gràcies a la tasca duta a terme per ampliar la col·lecció i per anar restaurant peces per posar-les en estat de marxa.

La Festa tindrà un únic punt d'accés situat a la zona sud del recinte on s'ubica la torre de l'enclavament. En aquest punt els assistents també podran visitar el MNACTEC Bus. I a banda de passejar pels espais recuperats, com la mateixa torre i el pont giratori, es podran fer recorreguts amb la vagoneta de passeig "El Tro" i la locomotora Memé. Des d'allí es podrà pujar a bord dels cotxes de passatgers de la sèrie 5000/6000 arrossegats per la locomotora Yeyé que traslladarà els visitants fins a la zona nord del recinte.

Un cop a la zona superior de la platja de vies, hi haurà un circuit amb recorreguts enllaçats amb diverses composicions més. La locomotora de vapor MZA 606 de 1885 de tipus "Cuco" amb la seva corrua de vagons de mercaderies, tornarà a ser una de les estrelles de la Festa del Tren. D'altra banda hi haurà una composició amb la locomotora "Francesa" 7631 i una composició de cotxes de passatgers de la sèries 5000/6000.

S'incorpora també a la Festa la locomotora de vapor 120-0202 (MZA 178), ara la més antiga en funcionament de Catalunya, construïda el 1877 pels tallers Sharp Stewart al Regne Unit per a la companyia TBF i que a partir de 1901 es van destinar a la Xarxa Catalana de MZA.

L'oferta de recorreguts es completarà amb una unitat 444, una de les peces més modernes del museu, i també es podrà viatjar a bord de la locomotora elèctrica 1003 de la línia de Ripoll, construïda l'any 1927. A banda també es podrà visitar la resta de la col·lecció que encara es troba en procés de restauració, formada per una vintena més de peces de tren real de totes les èpoques. I, per acabar, la sorpresa d'enguany serà la presentació d'una locomotora històrica que tot just s'està acabant de restaurar aquests dies als tallers del Museu. Es pot trobar tota la informació a www.museuferrocarril.cat.

El Museu del Ferrocarril

El Museu del Ferrocarril és una iniciativa de l'Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial que pretén salvaguardar el llegat material i immaterial vinculat al ferrocarril històric. Des del Museu es treballa en base al voluntariat i amb el convenciment de que la millor manera de conservar aquest patrimoni és mantenir-lo viu, és a dir, en estat de plena operació. La seu del museu es troba a Móra la Nova, a l'interior de les Terres de l'Ebre, un emplaçament ferroviari encara en funcionament i que havia estat històricament una de les estacions més importants de Catalunya, gràcies al pas de la línia que des de 1892 uneix, encara avui en dia, Barcelona i Madrid amb tren directe. L'estació de ferrocarril havia estat una de les activitats econòmiques més importants del municipi i dels seus voltants. La Festa del Tren és la gala anual que permet posar en valor, amb el màxim esplendor, aquesta tasca que projecta el passat per construir el futur i convertir de nou aquest llegat en una font de dinamització social i territorial. Durant l'any, el Museu obre tots els caps de setmana i festius.