Aquest vespre, la presidenta del Parlament, Laura Borràs ha inaugurat la 14a edició de Litterarum Móra d'Ebre que se celebrarà aquest cap de setmana a la capital de la Ribera d'Ebre. A l'acte d'inauguració, que ha tingut lloc a la Plaça de Dalt, també hi han assistit Gemma Sastre, directora del certamen literari, i Montse Pineda, regidora Cultura de Móra d'Ebre. Laura Borràs ha recordat amb il·lusió el seu pas per Litterarum al llarg de les diferents edicions i ha destacat com "un esdeveniment que passa a Móra d'Ebre és avui un esdeveniment de caràcter nacional, que naix de la literatura però és totalment transversal pel fet d'incorporar diverses disciplines com el teatre, la música, el mim o el circ".
Per la seva banda, Gemma Sastre, en el seu primer discurs inaugural, ha agraït l'oportunitat d'impulsar la cultura des del seu municipi com a "element que cohesiona la societat" i ha demanat als programadors que programin espectacles, ja què són els detonants de la dinamització cultural que necessita el país després de la llarga pausa causada per la pandèmia. Finalment, Montse Pineda, regidora Cultura de Móra d'Ebre, ha destacat el fet que Litterarum s'ha convertit en la "trobada anual de les lletres ebrenques que uneix llibres, espectacles i persones, i que ens ajuda a comunicar-nos i a fer-nos créixer".
Enguany, el certamen combina el format presencial d'espectacles amb l'emissió en línia d'una part del programa i omplirà la capital de la Ribera d'Ebre d'activitats durant els dies 28, 29 i 30 de maig. Segons l'organització aquest format híbrid és resultat de l'aprenentatge de les últimes edicions, per les quals el Litterarum Móra d'Ebre va rebre el Premi Nacional de Cultura 2019 i incorpora les emissions telemàtiques que l'any passat van fer possible la celebració de la 13a edició en el context de pandèmia i limitació de mobilitat.
Entre els espectacles destaquen Salpols amb poesia del cantant menorquí Cris Juanico, basat en textos de Vicent Andrés Estellés i Gumersind Riera o Musicant al rector de Vallfogona, de la cantant tortosina Pili Cugat i del guitarrista Carlos Lupprian, amb textos de Francesc Vicent Garcia, a més dels espectacles dedicats a figures com són l'escriptor i jutge Joan Perucho, el poeta Gabriel Ferrater o la pintora i poeta Felícia Fuster. En quan a la Fira del Llibre Ebrenc una de les activitats subratllades és la taula rodona La diversitat en la literatura a càrrec dels joves autors Laia Viñas i Pol Guasch, Premi Documenta 2020 per Les Closques i Premi Anagrama de Novel·la 2021 per Napalm al cor, respectivament.
La programació de Litterarum 2021 la conformen dotze espectacles (tres dels quals infantils), tres ponències i trenta-dues presentacions de llibres. I es que, després de conviure durant diverses edicions de manera paral·lela, Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc esdevenen enguany un únic certamen, amb la carpa (un espai de 150 m2 amb més de 2.000 llibres) com a eix central. Dins del marc de la Fira del Llibre Ebrenc, també se celebrarà l'entrega del XVII Premi de Llibresebrencs.org de relats curts a Internet per a joves ebrencs, els espectacles infantils de Litterarum Petits i exposicions en diferents espais de la ciutat.
Litterarum és un certamen organitzat per l'Ajuntament de Móra d'Ebre, amb la col·laboració del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'Institut Ramon Muntaner, el Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i la Coordinació Territorial de Joventut a les Terres de l'Ebre. També compta amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics de la Ribera d'Ebre, la Diputació de Tarragona, la Institució de les Lletres Catalanes i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.