26/11/21

L’Ajuntament de Móra la Nova cedeix a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre 12 plaques de vidre fotogràfiques del primer terç del segle XX

Aquest mes de novembre l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre (ACRE) ha rebut un nou ingrés de fotografies. En concret, es tracta de 12 plaques de vidre, que van ser capturades al voltant de 1920, i que mostren diversos espais —sobretot al voltant de la façana fluvial— de la població de Móra la Nova i, en menys mesura, de la vila de Garcia. Pel que fa al format de les fotografies, ens trobem amb 10 unitats de 14x10 centímetres, mentre que les dues restants són de 15x20 centímetres.

Cal posar de relleu que les fotografies han estat ingressades a l'ACRE gràcies a l'amable gest de l'Ajuntament de Móra la Nova, qui va rebre l'oferiment de donació de les plaques fotogràfiques de part del fotògraf Pablo Pecoustán, amb el compromís de que el consistori moranovenc assumís els costos del trasllat de les imatges a la població. Tanmateix, un cop arribades a l'Ajuntament, l'equip de govern va decidir, a l'ampara del conveni que manté amb l'ACRE, cedir aquestes fotografies al centre, actuació amb la qual asseguren un tractament professional de les fotografies i, alhora, una major difusió. Precisament, per ajudar a un major coneixement del material cedit, des de l'ACRE s'ha acordat —en una data encara per determinar— organitzar una petita exposició per mostrar les fotografies a la ciutadania, a través de la qual es podrà aprofundir en unes instantànies que ens traslladaran a un modus de vida abocat al riu Ebre, on veiem dones rentant o recollint aigua amb càntirs, però que també ens mostren emplaçament importants de Móra la Nova, com ara l'Estació.

Finalment, volem posar de relleu la importància del patrimoni fotogràfic gestionat per l'ACRE, atès que en menys de 15 anys de funcionament, ja custodia més de 80.000 fotografies originals —27.650 de les quals consultables en línia— i 9 fons fotogràfics, com per exemple els de Carmel Biarnés, Enric Borràs o, entre d'altres, Àngel Mola.