12/12/21

La locomotora La Bonita, de Móra la Nova, declarada Bé cultural d'interès nacional

El Departament de Cultura de la Generalitat ha declarat Bé cultural d'interès nacional (BCIN) la locomotora coneguda amb el nom de La Bonita, una unitat de la qual es troba dipositada al Museu del Ferrocarril de Móra la Nova, segons ha confirmat el president de l'Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial (APPFI), Jordi Sasplugas.  

El Diari Oficial de la Generalitat va publicar el passat dia 9 de desembre la resolució en què es declaraven BCIN diversos elements del patrimoni industrial ferroviari de Catalunya, entre els quals la locomotora de vapor 241F-2238 (sèrie: 241F-2201 a 2257) de Renfe, propietat de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles (FFE), una màquina fabricada l'any 1951 per La Maquinista Terrestre y Marítima, SA a Barcelona.  

L'anunci de la declaració com a BCIN d'esta sèrie de locomotores, entre les quals se troba La Bonita moranovenca, se va fer públic durant la celebració de la Festa del Ferrocarril de Móra la Nova, el cap de setmana de l'11 i el 12 de desembre. Durant estos dos dies, centenars de persones de la comarca de la Ribera d'Ebre i de les comarques de la roidalia van conèixer les instal·lacions del Museu del Ferrocarril de la població riberenca i van participar en les activitats complementàries organitzades per l'AFFPI, entre les quals van destacar els viatges amb trens d'època.

Cal destacar també la presentació en societat de la locomotora Cuco, restaurada recentment per voluntariat de l'entitat moranovenca, una màquina de vapor que es va posar en funcionament durant la Festa del Ferrocarril. La Cuco és una locomotora del model MZA 606, fabricada el 1886 per la societat anònima Couilliet, de Bèlgica, i, segons va informar Jordi Sasplugas, actualment és la la màquina de tren més antiga en funcionament de Catalunya.