4/1/22

Publiquen la llista de riberencs que van participar als actes del congrés de Falange l'any 1953

El professor de Didàctica de les Ciències Socials de  la URV Antoni Gavaldà Torrens ha publicat un article en què dona a conèixer la participació de militants de la Ribera d'Ebre al congrés que va celebrar a Madrid el partit únic del franquisme, Falange Española Tradicionalista y de la Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista (FET y de las JONS). L'assemblea falangista tenia l'objectiu de ressituar el partit únic en uns moments en què el règim sortia del seu aïllament i començava a integrar-se en la comunitat internacional. L'assemblea falangista va anar acompanyada d'un acte de masses que va tindre lloc a l'estadi de Chamartín, on va acudir el gruix de l'expedició riberenca.

La Ribera d'Ebre fou la comarca tarragonina que va aportar més falangistes a l'acte de Chamartin, ja que s'hi van  desplaçar  173 quadres i militants del partit, principalment de Flix (48), Riba-roja d'Ebre (20), Benissanet (15) i Móra d'Ebre (14). Les poblacions que van aportar menys personal al congrés van ser Vinebre (0), la Serra d'Almos (5) i Ginestar, Móra la Nova i Rasquera (6 militants cadascuna). En percentatge segons la població, fou Riba-roja d'Ebre qui va tindre una major participació en els actes de Madrid (1,23% dels veïns) i  Vinebre, la que menys (0%).

L'article d'Antoni Gavaldà, titulat "La Falange triomfal a Madrid, el 1953: L'exponent personal de la Ribera d'Ebre", surt publicat a la revista "Miscel·lània del CERE' núm. 31 i incorpora els noms dels militants que van formar part  de les 14 delegacions locals riberenques participants al congrés.