3/6/22

'L'islam a Ascó' aporta importants novetats sobre la presència dels sarraïns al municipi

Avui ha tingut lloc la presentació del llibre 'L'islam a Ascó (s. X-XVII). Aportacions i herència', de l'historiador Felip Fucho i Pascual, obra guanyadora del XXè Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila, que convoca biennalment el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE). L'acte s'ha celebrat a la Sala d'Actes de l'Ajuntament d'Ascó, amb la presència de l'alcalde, Miquel Àngel Ribes, i del president del CERE, Josep S. Cid. La presentació ha anat a càrrec de l'historiador asconenc Josep Serrano Daura i de l'autor del llibre.

'L'islam a Ascó' és un complet estudi que analitza el llegat musulmà a la població al llarg de la història, però també en el patrimoni local, la llengua i la toponímia i posa èmfasi en una cultura que va perdurar, no tan sols fins a la conquesta cristiana del segle XII, sinó fins a l'expulsió definitiva dels moriscos ordenada pel rei Felip III el 1610. L'obra fa importants aportacions sobre la presència dels sarraïns al municipi del nord de la comarca de la Ribera d'Ebre, fent especial esment a edificis com la mesquita o els banys.

Felip Fucho, en el seu parlament, ha posat de relleu les col·laboracions i complicitats amb què ha comptat per a la realització de l'obra, en especial pel que fa als dibuixos i il·lustracions que l'acompanyen, un aspecte que dona a l'obra un plus d'interès ja que permet al lector fer-se una idea de com era el terme d'Ascó i els edificis més emblemàtics del municipi durant  durant el període estudiat.

L'acte ha comptat amb la presència d'una seixantena de veïns del poble que han volgut acompanyar l'autor en este esdeveniment.