22/6/22

Nou impuls al patrimoni històric ferroviari a Catalunya

La Fundación de los Ferrocarriles Españoles (FFE) i la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial (FPPFI) signen un acord per emmarcar una col·laboració que ja ha donat importants fruits, com la cessió de 22 vehicles històrics que formen part de la col·lecció del Museu del Ferrocarril a Móra la Nova,

L'acte al Museu del Ferrocarril de Madrid ha comptat amb l'assistència de la presidenta d'Adif, entitat titular dels vehicles històrics.

Divendres passat es va signar al Museu del Ferrocarril de Madrid, gestionat per la Fundación de los Ferrocarriles Españoles (FFE), un acord marc general amb la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial (FPPFI). L'acord l'han signat el director gerent de FFE, José Carlos Domínguez Curiel, i el president de la FPPFI, Jordi Sasplugas. A l'acte hi ha assistit la presidenta d'Adif, María Luisa Domínguez.


Entre les principals finalitats d'aquestes institucions hi ha la preservació i la protecció del patrimoni històric ferroviari, així com la divulgació i posada a disposició de la societat dels seus valors tècnics, històrics i culturals. Amb aquests objectius l'acord planteja diferents projectes, activitats, esdeveniments i treballs per promoure la recuperació d'elements patrimonials, la preservació, la restauració, l'exposició, la promoció i, en la mesura que sigui possible, la seva posada en circulació.


Amb aquest marc general de col·laboració, de quatre anys de durada, es persegueix el reconeixement i la valoració social d'un patrimoni industrial excepcional i es preveu la realització d'iniciatives conjuntes que es puguin traduir en acords específics de col·laboració, especialment amb el Museu del Ferrocarril de Catalunya, que juntament amb el Museu del Ferrocarril a Móra la Nova –gestionat per la FPPFI– s'integren al Sistema del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC).


Així mateix es busca regular i emmarcar les actuacions realitzades al llarg dels anys des de la Fundació, en particular la cessió temporal a FPPFI de vint-i-dos vehicles històrics, que formen part de la col·lecció del Museu del Ferrocarril a Móra la Nova, o incloure aquesta entitat al Sistema de Centres Associats al Programa de Posada en Valor del Patrimoni Històric Cultural Ferroviari impulsat també des de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles.

A partir de la signatura del present acord marc es constituirà una Comissió Mixta de Coordinació per al desenvolupament i el seguiment dels projectes conjunts.


Aquest acord s'emmarca en el Pla Estratègic de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles per al 2021-2025, per a impulsar el reconeixement, la protecció i la coordinació dels projectes del patrimoni històric ferroviari del país.

Fotos: Signatura del conveni. D'esquerra a dreta, Jordi Sasplugas (FPPFI), Maria Luisa Domínguez (ADIF) i José Carlos Domínguez Curiel (FFE).