2/7/22

Homenatge i presentació de llibre amb motiu del norantè aniversari de Joan Montamat

L'església vella de Garcia ha acollit avui l'homenatge al veí de la localitat Joan Montamat i Argilaga, amb motiu del seu norantè aniversari. L'acte, organitzat per l'Ajuntament de Garcia i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), ha congregat prop d'un centenar de persones de la població i de localitats de la rodalia. Montamat va ser un dels fundadors i dels principals capdavanters de la Unió de Pagesos (UP) a la comarca de la Ribera d'Ebre a partir de 1974. A més, va ser alcalde de la població durant tres mandats, de 1979 a 1991.

Durant la celebració de l'acte s'ha presentat el llibre del periodista vilanoví Xavier Garcia, 'Joan Montamat, una pagesia a la Ribera d'Ebre', editat per Petrópolis. La presentació ha anat a càrrec de Pep Riera, líder històric de la Unió de Pagesos de Catalunya; Jaume Llambrich, editor de l'obra, i Xavier Garcia. Riera ha posat la trajectòria de Montamat com a exemple dels referents agraris que necessiten les noves generacions de pagesos catalans i ha reivindicat la vigència del sindicalisme que representa UP en l'actualitat, en un moment en què els pagesos només representen l'1% de la població activa catalana. Per la seua banda, Xavier Garcia, autor de l'obra, ha destacat de Montama la seua fidelitat a la terra i la seua defensa d'un model de país respectuós amb el medi ambient i basat en una economia que té ben present la tradició familiar agrària.

L'acte l'ha presidit l'alcaldessa de Garcia, Blanca López, i ha comptat amb una intervenció inicial de Josep Cid, president del CERE, el qual ha recordat que Joan Montamat va ser el primer riberenc que va rebre, l'any 1991, el guardó honorífic La Sirga d'Or, màxima distinció que atorguen el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i el CERE cada dos anys a persones i entitats compromeses amb la comarca. L'homenatge ha finalitzat amb unes paraules d'agraïment de Joan Montamat i el lliurament d'una placa commemorativa al veterà pagès per part de les autoritats presents.