El Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE) ha publicat esta setmana el llibre 'Els nostres herois del riu. Els inicis del cinema als pobles de la Ribera d'Ebre', un complet treball d'investigació de Pedro Nogales Cárdenas, director de l'Aula de Cinema a Universitat Rovira i Virgili. L'obra constituïx el número 21 de la col·lecció "Daliner" i fa un repàs als inicis del cinema a cada municipi de la comarca, fent especial esment als locals on se van ubicar les primeres sales de projecció i als empresaris o entitats que les van regentar.
L'obra, de 275 pàgines, consta d'una llarga introducció de caràcter genera. Posteriorment fa un repàs dels primers passos del setè art a cadascun dels municipis. Més endavant, centra l'interès en els films primitius amb imatges de la comarca abans de la Guerra Civil i durant la batalla de l'Ebre. Segons consta en l'obra, la primera projecció de la qual es té coneixement a la comarca va tindre lloc a Benissanet, l'any 1901, amb motiu de la Festa Major de la localitat. A Móra la Nova, hi ha documentada la primera projecció l'any 1912, a l'Ateneo Obrero, el mateix any en què es va poder veure la primera pel·lícula a la Palma d'Ebre, a Cal Nen. A Móra d'Ebre, la projecció documentada més antiga data de l'any 1913, a l'Ateneo Morense de la Clase Obrera.
L'autor del treball, el tortosí Pedro Nogales Cárdenas, ha escrit cinc llibres, dels quals quatre sobre els orígens del cinema a les comarques tarragonines. També ha participat en quinze produccions audiovisuals amb material d'arxiu recuperat i ha obtingut diversos premis i reconeixements.