1/12/22

Una xarrada sobre el mas de la Coixa tanca el 15è Curs Coneguem la Ribera d'Ebre

Josep Santesmases, president de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i vicepresident segon de l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), ha pronunciat avui una xarrada al voltant de la història del mas de la Coixa, en el marc de la cloenda de la quinzena edició del Curs Coneguem la Ribera d'Ebre, organitzat pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE). Santesmases ha presentat uns apunts històrics sobre l'emblemàtic mas moranovenc, remuntant-se al segle XVIII, moment en què ha situat l'origen de l'edifici actual. El ponent ha animat als presents a aprofundir en l'estudi de la història del mas de la Coixa, amb l'objectiu de poder redactar i publicar un article científic que doni a conèixer el passat de l'edifici i la seua importància socioeconòmica al llarg dels temps.

Seguidament, Josep Santesmases s'ha referit a la història de l'IRMU, una institució de suport als centres d'estudis de la comunitat lingüística catalana, que té la seu des de la primeria dels anys 2000 a l'esmentat mas de la Coixa. Segons el vicepresident segon de l'Institut, tot i les reticències inicials a ubicar una institució com aquesta en una zona perifèrica del país, el pas dels anys ha demostrat que l'elecció de Móra la Nova, la Ribera d'Ebre i les Terres de l'Ebre per a acollir la seu de l'IRMU va ser una decisió molt encertada.

L'acte s'ha celebrat a la Biblioteca Municipal de Móra la Nova i ha sigut presidit per l'alcalde de la vila, Francesc Moliné, i pel president del CERE, Josep S. Cid. Ha comptat amb una assistència de trenta persones.