10/6/23

Acord de govern al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre entre ERC-AM i el PSC-CP




Les executives comarcals de la Ribera d'Ebre d'Esquerra Republicana de Catalunya i del Partit dels Socialistes de Catalunya, aquest divendres a la tarda, han avalat la proposta d'acord pels propers 4 anys pel govern del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.

L'acord recull un conjunt d'eixos programàtics que han de guiar l'acció de govern i l'entesa entre ambdues formacions polítiques. Així, en l'àmbit organitzatiu, la presidència del Consell Comarcal recaurà sobre ERC i el PSC comptarà amb dues vicepresidències (la primera i la quarta).

En Josep Maria Sáez president comarcal d'ERC a la Ribera d'Ebre ha destacat que "amb aquest acord seguim construint un model de comarca: per millorar la qualitat de vida de la gent, per bastir un desenvolupament socioeconòmic, encarem els reptes per l'arribada dels Fons de Transició Nuclear i per un futur digne per la gent de la Ribera d'Ebre".

Carlos Trinchan, portaveu del PSC a la Ribera d'Ebre, ha posat de relleu que "amb aquest acord, volem activar els punts de millora de la nostra comarca, aprofitant els Fons de Transició Nuclear i posant al centre de les nostres accions polítiques al teixit empresarial ,entitats socials i les persones, pensant en construir una comarca on la nostra gent vulgui emprendre el seu projecte de vida".

Acord de govern del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre pel mandat 2023-2027.

És objecte d'aquest document l'acord de govern del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre entre Esquerra Republicana de Catalunya - Acord Municipal i el Partit dels Socialistes de Catalunya - Candidatura de Progrés durant la legislatura 2023-2027:

1.- Programa d'actuació conjunt

Les bases sobre les que es sustenta aquest acord són els següents punts programàtics comuns que persegueixen el desenvolupament econòmic i social de la Ribera d'Ebre:

1.1 Desenvolupament econòmic sostenible: Promoure l'activitat econòmica a la comarca, especialment en sectors com l'agricultura, el turisme rural, les energies renovables i la indústria sostenible. Fomentar la creació d'ocupació i suportar l'emprenedoria local. Impulsar la reindustrialització de la comarca. Executar el Pla de Reactivació Socioeconòmica de la Ribera d'Ebre i de les estratègies que s'hi recullen com a guia per fer arribar a la comarca el Fons de Transició Nuclear.

1.2 Lluita contra el Canvi Climàtic i Protecció del medi ambient: Implementar mesures de descarbonització i de lluita contra el Canvi Climàtic i per a la protecció i conservació del medi ambient, incloent-hi la gestió sostenible de recursos naturals, la prevenció de la contaminació i la promoció de pràctiques de desenvolupament sostenible. Impulsar la recollida selectiva i campanyes de residu zero.

1.3.- Desenvolupament rural i turisme: Promoure el turisme rural sostenible com a motor econòmic de la comarca, millorant les infraestructures, el transport i la promoció del patrimoni cultural, natural i gastronòmic i el producte local.

1.4 Serveis socials i salut: Millorar l'accessibilitat i la qualitat dels serveis socials i sanitaris a la comarca, incloent-hi l'atenció a la gent gran, a les persones amb discapacitat i a les famílies amb necessitats especials.

1.5. Feminismes i igualtat: Promoure la igualtat efectiva entre les persones. Lluita contra les violències i la lgtifòbia des de la sensibilització i l'impuls d'espais segurs en les activitats d'oci. Promoure accions de conciliació de la vida familiar i laboral i l'equitat en les càrregues en cures.

1.6 Educació, Formació i Joventut: Promoure la qualitat de l'educació i la formació professional a la comarca, col·laborant amb centres educatius, empreses i altres institucions per a oferir oportunitats de creixement personal i professional als joves. També donant suport a les polítiques d'habitatge que ajudin en la seua emancipació.

1.7 Infraestructures i connectivitat: Millorar les infraestructures de transport, les comunicacions i la connectivitat digital a la comarca per a impulsar el desenvolupament econòmic i millorar la qualitat de vida dels habitants.

1.8 Cultura i esport: Promoure activitats culturals, esportives i recreatives que enriqueixin la vida de la comunitat, afavorint la participació ciutadana i preservant les tradicions locals i el coneixement de la comarca.
 
1.9.- Participació ciutadana i transparència: Fomentar la participació activa de la ciutadania en les decisions polítiques locals des de l'infància i l'adolescència fins a la gent gran. Promoure la transparència i la rendició de comptes en la gestió pública i establir mecanismes per a recollir opinions i propostes de la ciutadania.

2.- Com a accions específiques assenyalem les següents:

a. El treball conjunt per demanar a les administracions catalana i estatal unes millors infraestructures viàries especialment les ferroviàries, la N-420 i la C-12.

b. Donar suport a les inversions d'àmbit supramunicipal:

i. la central hidroelèctrica reversible
ii. Als projectes privats que puguin rebre finançament del Fons de transició nuclear
iii. Els projectes de l'anomenada transició Justa per compensar els efectes que pugui tenir el cessament de la generació d'energia nuclear
iv. Promoure projectes supramunicipals públics que permetin aterrar recursos del Fons de Transició Nuclear que permetin dinamitzar i diversificar l'economia comarcal
v. Treballar per adequar els Fons de Transició Nuclear a la realitat i a les necessitats del territori

c. Crear una Taula Comarcal de transició energètica amb les següents finalitats:

i. Impulsar l'aplicació de preus nodals d'energia elèctrica a fi que les comarques generadores d'aquesta tinguin tarifes més reduïdes com ja s'aplica en altres països.
ii. Estudiar com rebre compensacions per la producció i transport d'energia elèctrica generada amb fonts renovables cap a d'altres indrets del País
iii. Empoderar la ciutadania de la Ribera d'Ebre accedint a la propietat de la generació renovable.
iv. Donar suport i acompanyament a la transició energètica a les empreses i a la ciutadania.

d. Millora de la gestió dels residus encaminant-los al re-aprofitament i a l'impuls de l'economia circular.

3.- Comissió de Seguiment. Per tal de vetllar pel bon funcionament d'aquest acord es constituirà una comissió de seguiment que es reunirà almenys un cop a l'any o sempre que alguna de les parts ho
sol·liciti.

4.- Organització del govern

Aquest acord es regirà pels principis de lleialtat, transparència, corresponsabilitat, cooperació i col·laboració entre les parts.  La presa de decisions de les qüestions que afectin a la governança i a l'acció govern del Consell Comarcal es farà de forma conjunta i coordinada. Els consellers i conselleres d'ambdós grups s'integren al govern del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre que es composarà com es detalla seguidament:

Presidència ERC
Vicepresidència primera PSC
Vicepresidència segona ERC
Vicepresidència tercera ERC
Vicepresidència quarta PSC
Vicepresidència cinquena ERC
Vicepresidència sisena ERC

La resta dels membres d'ambdós partits desenvoluparan les responsabilitats de govern que el President o Presidenta determini en funció de les seves competències de delegació que li atorga la legislació vigent. Es fomentarà la participació de la resta d'electes locals dels dos grups en les taules i comissions externes del Consell Comarcal per tal d'ampliar l'abast de la diagnosi i les accions a executar en les polítiques sectorials. La responsabilitat i la representació als òrgans interns i d'altre organismes externs o supramunicipals es determinarà puntualment seguin un criteri de proporcionalitat.

Per ERC-AM, Josep Maria Sáez
 Per PSC-CP, Carlos Trinchan

A la Ribera d'Ebre, a 9 de juny de 2023.