23/6/23

La Flama del Canigó, mig segle de tradició a Móra la Nova

Un any més, Móra la Nova ha rebut amb una festa la Flama del Canigó, el foc en què s'encenean bona part de les fogueres de Sant Joan de la comarca de la Ribera d'Ebre. Representants d'una desena de poblacions de la comarca han acudit a la cita anual per a recollir la flama, que ha sigut transportada fins a la vila riberenca per voluntaris d'Òmnium Cultural i recollida per xiquets de l'institut escola local que l'han portada en relleus des del pas a nivell fins a la plaça de l'Església.

La tradició de rebre la Flama del Canigó a Móra la Nova va iniciar-se als anys setanta del segle passat, quan un grup de joves del municipi van tirar endavant la iniciativa d'anar a buscar el foc a Reus i transportar-lo en automòbil fins a la localitat. Un cop als Masos, la flama s'ha distribuït al llarg de l'últim mig segle a les poblacions de la Ribera d'Ebre, el Priorat i la Terra Alta que ho han desitjat.

A partir de 2010, la seu territorial d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre va assumir la gestió de la distribució de la Flama del Canigó a les quatre comarques del territori, per la qual cosa ja fa anys que el foc ja no cap anar-lo a buscar a Reus, ja que són els mateixos voluntaris ebrencs d'Òmnium els que s'encarreguen de fer-lo arribar a cadascuna de les quatre comarques de les Terres de l'Ebre.

La festa d'enguany a Móra la Nova ha finalitzat amb el repartiment de premis del concurs de fogueres, que ha estat guanyat pels veïns del barri del Remei. Una degustació de coca de Sant Joan regada amb mistela i un esclat de petards a cura dels diables masovers han posat punt i final a l'edició d'enguany de la rebuda de la flama a Móra la Nova.