6/10/23

El conseller de Salut visita els renovats espais de diagnòstic per la imatge de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha visitat aquesta tarda els nous espais del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, que s'han remodelat i ampliat en uns 700m2 per instal·lar-hi, entre d'altres aparells,un PET-TC, utilitzat per al diagnòstic i seguiment de malalties oncològiques, neurològiques i cardiovasculars i que evitarà els desplaçaments d'uns 2.000 pacients l'any a d'altres hospitals de Barcelona. Els treballs i l'equipament han tingut un cost de 6,1 M€, finançats amb fons INVEAT i PERT, i formen part d'un conjunt d'obres que en els propers anys modernitzaran tot el campus hospitalari amb un pressupost total de 80,3 milions d'euros.

Balcells s'ha mostrat convençut que es tracta d'un "salt qualitatiu sense precedents en la història de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i per a Lleida, des del punt de vista tecnològic, per al benefici dels pacients. Per tant, l'Arnau de Vilanova es consolida d'aquesta manera com l'hospital de referència de tota la demarcació i pot competir amb els millors centres de Barcelona, i això ha de ser un orgull per les Terres de Lleida i per als professionals", perquè "tenen a les seves mans les eines necessàries per desenvolupar la seva feina al més alt nivelli això, per al Departament de Salut, des del punt de vista de l'equitat del territori es bàsic".

Des del juny de 2022 l'HUAV ja realitzava aquesta prova de forma provisional en una unitat mòbil. La prova PET-TC combina les imatges de tomografia per emissió de positrons (PET) amb la tomografia computada (TC). Això permet obtenir informació més precisa i un diagnòstic més exacte, donat que l'exploració per PET mesura funcions importants del cos com ara el metabolisme i les imatges de la TC proporcionen una excel·lent informació anatòmica.

A banda del PET-TC, les obres també han servit per instal·lar-hi una ressonància magnètica (RM 3T) que permetrà fer un major nombre d'exploracions complexes tant de pacients ingressats com ambulatoris. Així mateix, s'ha instal·lat un nou SPECT/TC i un TC d'alta gama, que augmentaran el catàleg de prestacions, minimitzant el desplaçament de pacients fora de Lleida.

Nou accelerador lineal a Oncologia Radioteràpica

Durant la seva estada a l'Hospital, el conseller també ha visitat el Servei d'Oncologia Radioteràpica, que aquesta setmana ha estrenat un nou accelerador lineal. La nova unitat, que ha costat 1,8 milions d'euros finançats amb fons INVEAT, va entrar en funcionament dilluns 2 d'octubre i va reemplaçar un equip que tenia 10 anys d'antiguitat, fet que representa un considerable avenç tecnològic.

La inclusió d'aquest accelerador lineal suposa una sèrie de beneficis clau per als pacients de la Regió Sanitària Lleida i de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran. El nou equipament oferirà una major comoditat, ja que incorpora el sistema de radioteràpia guiada per la superfície, que millora la precisió del tractament en localitzacions específiques. A més, amb el nou aparell es podrà monitoritzar el pacient durant l'administració del tractament i aturar de manera immediata la radiació si el pacient es mou fora dels límits de tolerància, per la qual cosa s'incrementa la seguretat dels tractaments.

La nova màquina també ofereix una radioteràpia més precisa i dirigida. Això significa que es poden administrar dosis terapèutiques amb una precisió mil·limètrica, minimitzant el dany als teixits circumdants i augmentant l'efectivitat del tractament. Així mateix, l'aparell permet reduir considerablement el temps necessari per administrar cada sessió de radioteràpia.

Nova sala d'electrofisiologia al Servei de Cardioteràpia

La visita del conseller ha finalitzat al Servei de Cardiologia, que des d'aquest mes de juliol compta amb una nova sala d'intervencionisme destinada al diagnòstic i tractament de les alteracions del ritme cardíac (arítmies). En aquesta sala s'hi realitzen procediments d'electrofisiologia (tècniques per al diagnòstic i ablació de taquicàrdies), així com l'implant intercardíac de dispositius complexes (desfibril·ladors implantables, resincronitzadors cardíacs i marcapassos).

El nou equip d'emissió de raig X de la sala ha suposat una inversió d'1,5 milions d'euros, provinents de fons PERT, i permet a l'equip mèdic guiar els catèters i cables dins del cor amb la mínima dosi de radiació possible. A més, la sala disposa dels últims models en navegadors electroanatòmics, que permeten la reconstrucció anatòmica de les cavitats cardíaques a partir de les senyals elèctriques del teixit del cor sense utilitzar raig X.

El titular de salut ha assegurat que "tot això el situa al primer nivell de l'alta tecnologia de patologia de diagnòstic, patologia de càncer i patologia cardíaca, que són les més prevalents".

Obres i equipaments per més de 80 milions d'euros

Aquestes instal·lacions formen part d'un conjunt de grans obres que modernitzaran tot el campus hospitalari de Lleida per adaptar-lo a les noves necessitats assistencials de la població lleidatana i que tenen un pressupost global de 80,3 milions d'euros. Estan en curs, entre d'altres, les obres de construcció del nou edifici de consultes externes de l'HUAV, que suposa una inversió de gairebé 46.300.000€, comptarà amb 114 espais de consultes i gabinets, 3 zones d'hospital de dia, espais de suport i despatxos mèdics. Es preveu que estigui llest a mitjans de l'any 2024.