27/2/24

Finestres al Territori: XI Mostra de publicacions periòdiques del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre

Tarragona acull una nova edició de les Finestres al Territori. XI Mostra de publicacions periòdiques del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. Collita 2023, la qual es durà a terme el dijous 29 de febrer, a les 19 hores, a la Biblioteca Pública de Tarragona (C. de Fortuny, 30).

Torna les Finestres al Territori, un espai anual al voltant de la recerca local del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, organitzat per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), la Biblioteca Pública de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que serveix per presentar una mostra d'articles publicats durant el 2023 a diverses publicacions periòdiques dels centres d'estudis locals i comarcals, tant del Camp de Tarragona com de les Terres de l'Ebre.

És important assenyalar que les publicacions periòdiques constitueixen una de les principals eines per a divulgar la recerca territorial. Les revistes ens obren finestres al territori que ara ja són també finestres virtuals accessibles a text complet a RACO Revistes Catalanes amb accés obert. A través d'aquestes revistes s'obriran les finestres a un debat sobre la cultura i la recerca local i comarcal feta en aquests dos territoris.

Els organitzadors recorden que són precisament aquestes publicacions les que recullen i permeten donar a conèixer el treball i les notícies culturals de l'àmbit més local que realitzen els centres d'estudis.

Així doncs, en aquesta edició es presentaran un total de quatre revistes del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, fent especial esment a un article concret de cada publicació, els quals són:

·        "Els usos i costums de Montblanc: un dret consuetudinari local (segles XII-XV) i la seva compilació de 1269", a Aplec de Treballs 41, a càrrec de Jaume Felip Sánchez, del Centre d'Estudis de la Conca de Barberà.

·        "Noms de lloc i de persona d'origen àrab i mossàrab del terme municipal de Tivissa (Ribera d'Ebre)", a la Miscel·lània del CERE 33, a càrrec de Pere Navarro Gómez, del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre.

·        "Marineres de Torredembarra esclavitzats al Magrib. Segle XVIII", a la Recull de Treballs 21, a càrrec de Josep Bargalló Valls, del Centre d'Estudis de Sinibald de Mas.

·        "M. Felipa Español Coll, bibliotecària del Servei de Biblioteques del Front (1937-1939)", a Quaderns de Vilaniu 83, a càrrec de Pilar Vives Corbella, de l'Institut d'Estudis Vallencs.