2/3/24

Les jornades Defensem la Llengua finalitzen amb una xarrada sobre els parlars dels pobles de la Ribera d'Ebre

Avui ha tingut lloc a la Palma d'Ebre la quinta i darrera conferència de les jornades Defensem la Llengua, que s'han celebrat entre l'1 de febrer i el 2 de març de 2024 a la comarca de la Ribera d'Ebre, organitzades conjuntament pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE) i Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre. La doctora en Filologia Olga Cubells Bartolomé, filla de la Palma d'Ebre, experta en dialectologia, ha pronunciat una conferència titulada "Tan iguals, tan diferents: els parlars de la Ribera d'Ebre contrastats", durant la qual ha analitzat les diferents característiques lingüístiques presents en la parla dels pobles de la comarca. 

Segons Cubells, autora d'una tesi doctoral sobre la qüestió, ha anat desgranant un seguit de trets lingüístics i ha explicat les diferents realitzacions que es donen a la comarca. La màxima variació l'ha documentat en la quinzena de formes possibles que hi ha a la Ribera d'Ebre per a expressar la paraula tombarella. La tesi de Cubells es va publicar en dos volums l'any 2009 amb el títol d''Els  parlars de la Ribera d'Ebre', un documentat treball de microgeolingüística de més de 1.100 pàgines en total, que inclou un estudi geolingüístic i un atles lingüístic amb més d'un miler de mapes.

L'acte ha aplegat vuitanta persones al Centre Cultural de la Palma d'Ebre i ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de la localitat, Marina Rojals; la directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l'Ebre, Victòria Almuni; el president del CERE, Josep S. Cid, i la presidenta territorial d'Òmnium, Dolors Roo.