20/11/22

Miravet commemora el 25è aniversari de la mort de Roc Llop i Convalia

L'escola de Miravet ha sigut avui l'escenari de la commemoració del 25è aniversari de la mort del mestre i escriptor Roc Llop i Convalia (Miravet, 31 de desembre de 1908 – París, 15 d'agost de 1997). L'acte, organitzat per l'associació cultural local Lo Pergi, ha comptat amb la presència de Josep Cid, president del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, qui ha sigut l'encarregat d'obrir l'acte commemoratiu. El professor de Filosofia, Izan Benaiges, ha pronunciat una xarrada al voltant de l'anarquisme a Catalunya, i el professor d'Anglès i Alemany Emigdi Subirats, ha sigut l'encarregat de cloure l'acte fent un perfil biogràfic i literari de Roc Llop. Un grup de xiquets i xiquetes d'Educació Primària, alumnes de l'escola Roc Llop i Convalia de Miravet, han fet lectures de poemes de l'homenatjat, com a mostra de record de les noves generacions miravetanes vers un dels veïns més il·lustres de la vila riberenca.

Roc Llop i Convalia, fill d'una família modesta de Miravet, va ser mestre i poeta. Abans de la Guerra Civil va entrar a militar a l'anarcosindicalista Confederació Nacional del Treball (CNT). L'any 1934 fou empresonat al vaixell 'Manuel Arnús', ancorat al port de Tarragona, per haver-se significat en aquella revolta de caire nacionalista. Durant el període revolucionari de 1936 va ocupar un càrrec de responsabilitat (inspector de primer ensenyament) al Consell de la Nova Escola Unificada (CENU) a Tarragona, des d'on impulsà la renovació pedagògica als centres educatius de la demarcació. Des d'este lloc a l'Administració va poder ajudar mestres de tarannà conservador que patien persecució ideològica per part dels comitès antifeixistes locals. En acabar la guerra (1939) es va exiliar a França i. posteriorment. fou deportat durant més de quatre anys al camp nazi de Mauthausen-Gusen. Va sortir en vida del seu captiveri quan els aliats van alliberar Àustria, si bé amb unes condicions físiques deplorables, ja que pesava 29 quilos. Les seues vicissituds vitals de presoner durant la II Guerra Mundial les var immortalitzar la periodista Montserrat Roig en el llibre 'Els catalans als camps nazis' (1977).

Emigdi Subirats i Josep Maria Sáez van publicar l'any 2008 una biografia de l'homenatjat: 'Roc Llop i Convalia. L'exili d'un poeta miravetà', obra guanyadora del XIII Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila, editada pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre. Amb posterioritat, l'any 2012, Emigdi Subirats va impulsar una edició dels 'Contes negres de les vores del Danubi', un dels textos memorialístics de Roc Llop en què explica la seua tràgica vivència a Mauthausen i Gusen. L'obra va ser publicada per l'editorial Acontravent.